top of page

Άλλη μία καταπληκτική εβδομάδα

Ο S&P 500 απέχει μόλις 6% από τα ιστορικά υψηλά του και ο Γερμανικός δείκτης DAX μόλις 3,7%

Εκτινάχθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που μας πέρασε
Εκτινάχθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που μας πέρασε

Οι αγορές απογειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα συνεχίζοντας το ράλι του Νοεμβρίου... οι αποδόσεις τους φέρνουν χαμόγελα και αισιοδοξία για ένα πολύ καλό κλείσιμο χρονιάς.


Στην Αμερική το τρίπτυχο ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ (+4,9%), μείωση του πληθωρισμού (+3,2%) και τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου, δίνει ένα πολύ ισχυρό ερέθισμα για την άνοδο των μετοχικών αξιών.


Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο blog ότι όσο τα εταιρικά αποτελέσματα είναι καλά σημαίνει ότι η ζήτηση από τους καταναλωτές δεν έχει επηρεαστεί από τα υψηλά επιτόκια. Όσο υπάρχει ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών είναι πολύ καλά και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στις αποτιμήσεις τους στο Χρηματιστήριο.


Το καλό κλίμα στις αγορές θα μπορούσε να χαλάσει μόνο από δύο παράγοντες την τρέχουσα περίοδο.


Ο πρώτος αφορά τις τιμές ακινήτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των υψηλών επιτοκίων.


Ο δεύτερος παράγοντας που έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη, είναι η ακραία πόλωση που υπάρχει στην πολιτική σκηνή των Η.Π.Α. Προσωπικά δεν θυμάμαι ποτέ την Αμερικανική κοινωνία να είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου όσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό. Σε αρκετές πολιτείες η ποιότητα ζωής των πολιτών έχει υποβαθμιστεί σημαντικά λόγω της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους.


Όσο πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές του 2024 η ένταση στο εσωτερικό της κοινωνίας θα χτυπήσει κόκκινο.


Στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ρυθμούς Εθνικής Τράπεζας... το ΤΧΣ πούλησε το 22% της συμμετοχής του σε τιμή 5,3€ και η ζήτηση για τις μετοχές ήταν εκρηκτική.

Η εβδομαδιαία απόδοση του Γερμανικού δείκτη DAX ξεχώρισε με +4,49%
Η εβδομαδιαία απόδοση του Γερμανικού δείκτη DAX ξεχώρισε με +4,49%

Στις αγορές ομολόγων η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Το Αμερικάνικο 10ετές έπεσε κάτω από το 4,50% και πλέον θα γίνει απόπειρα προσέγγισης του 4%.


Σε μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, το euribor τριμήνου ξεπέρασε και πάλι το 4% και το euribor εξαμήνου έκλεισε στο 4,07%.


Το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο έκλεισε για μια ακόμη εβδομάδα κάτω από το 4%
Το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο έκλεισε για μια ακόμη εβδομάδα κάτω από το 4%








NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page