top of page

Τραπεζίτης του κόσμου

Ο William Rhodes, πρώην αντιπρόεδρος της Citigroup, μέσα από τις 231 σελίδες του βιβλίου του "Banker to the world" ξεδιπλώνει την ζωή ενός πραγματικού τραπεζίτη του κόσμου.


Banker to the world
Banker to the world

Αυτό το υπέροχο βιβλίο δείχνει ότι και η παραδοσιακή τραπεζική των εταιρικών και κρατικών χρηματοδοτήσεων μπορεί να είναι συναρπαστική και όχι βαρετή όπως την χαρακτηρίζουν οι investment bankers.


Ο William Rhodes ξεδιπλώνει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την διάρκεια της καριέρας του στην Citibank, στην οποία εργάστηκε για 53 χρόνια από το 1957 μέχρι την συνταξιοδότηση του το 2010.


Η Citibank είναι μια τράπεζα παγκόσμιας εμβέλειας που δανείζει τα κράτη μέσω ομολόγων και η οποία αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες, με τις κρίσεις χρέους στις αναδυόμενες αγορές. Σε όλες αυτές τις κρίσεις ο επικεφαλής διαπραγματευτής ήταν ο William Rhodes ο οποίος έπρεπε να συντονίσει όλες τις Τράπεζες παγκοσμίως που είχαν δώσει δάνεια στις υπό πτώχευση χώρες και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των δανείων τους προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.


Βραζιλία, Αργεντινή, Περού, Βενεζουέλα, Μεξικό, Νότια Κορέα, Νικαράγουα, Ουρουγουάη και Τουρκία ήταν μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε ο συγγραφέας. Κάθε κρίση χρέους είχε τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά που σε κάποιες περιπτώσεις αν δεν επιλύονταν θα δημιουργούσαν παγκόσμια οικονομική κρίση.


Μέσα από τις αναλυτικές περιγραφές των διαπραγματεύσεων των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή των κυβερνήσεων, των Τραπεζών και συνήθως κάποιου διεθνούς οργανισμού όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Παγκόσμια Τράπεζα, θα δούμε πολλές ομοιότητες με την περίπτωση της κρίσης χρέους της χώρας μας.


Κοινό χαρακτηριστικό των κρίσεων χρέους είναι οι ατειλειώτες και πολύωρες διαπραγματεύσεις, τα σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία των εμπλεκομένων και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα λόγω της ασφυκτικής πίεσης των αγορών.


Ο William Rhodes είχε συνήθως και ένα επιπλέον άγχος στις διαπραγματεύσεις, διότι η Citibank ήταν συνήθως από τους μεγαλύτερους δανειστές των αναδυόμενων χωρών και η μη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση χρέους μιας υπο πτώχευση χώρας θα σήμαινε μεγάλες απώλειες για την Τράπεζα.


Η επίλυση της κρίσης χρέους μιας χώρας όπως θα δούμε στο βιβλίο περιλαμβάνει συνήθως επιμήκυνση της ωρίμανσης (maturity) των δόσεων των δανείων, περικοπή (haircut) μέρους των ληξιπρόθεσμων δόσεων, μείωση των επιτοκίων και επιβολή μέτρων λιτότητας στην εμπλεκόμενη χώρα προκειμένου να μειώσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα.


Η ανάγνωση του βιβλίου θα μας βοηθήσει να κατονοήσουμε κάποιες πλευρές του τραπεζικού management, όπως η αξία να γνωρίζεις έστω και λίγες λέξεις από την γλώσσα του πελάτη σου (όταν είναι ξένος), η αξία της επιμονής όταν προσεγγίζουμε έναν νέο πελάτη ακόμα και αν είναι δύστροπος (αλλά με διακριτικότητα και όχι πιεστικά) και η αξία του καλού networking τόσο με τους ανταγωνιστές όσο και με τις αρμόδιες κρατικές και ανεξάρτητες αρχές όπως το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα.


Κλείνοντας, με την ανάγνωση του βιβλίου του William Rhodes, κατάλαβα για μια ακόμα φορά την αξία και τις αρχές της παραδοσιακής εταιρικής τραπεζικής, η οποία μέσα από τις δεκαετίες παρέμεινε η ίδια στον κεντρικό της πυρήνα και το μόνο που άλλαξε είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε πλέον και μας κάνουν πιο παραγωγικούς.


Οι κρατικές και εταιρικές χρηματοδοτήσεις λειτουργούν με το ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από την χώρα δραστηριοποίησης της εκάστοτε Τράπεζας και η συνεχής αποτίμηση και ο έλεγχος του ρίσκου αποτελεί για όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς μια σημαντική και δυναμική πρόκληση.









Commenti


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page