top of page

Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας

Τα τελευταία δύο χρόνια στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ κυριαρχεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Τζάκι, βιβλίο και ένα ποτήρι κρασί ή μια κούπα καφέ (ανάλογα με την ώρα ανάγνωσης)...
Τζάκι, βιβλίο και ένα ποτήρι κρασί ή μια κούπα καφέ (ανάλογα με την ώρα ανάγνωσης)...

Εκατοντάδες άρθρα έχουν γραφτεί σχετικά με την ιστορική συμβίωση των δύο λαών και πως αυτή εξελίχθηκε δια μέσου των αιώνων.


Η περιέργεια μου σχετικά με το ιστορικό της σύγκρουσης με οδήγησε στο να αγοράσω το παρόν βιβλίο με τίτλο μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας που σας παρουσιάζω.


Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Rodric Braithwaite ο οποίος υπηρέτησε ως πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ρωσία κατά την περίοδο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.


Όταν διάβασα για το βιογραφικό του συγγραφέα περίμενα πως οι πληροφορίες του θα είχαν τον μανδύα της αντιρωσικής υστερίας που έχει καταλάβει την Δύση από την εποχή του Μπάρακ Ομπάμα αλλά τελικά διαψεύστηκα.


Όπως και το αντίστοιχο βιβλίο που αναφέρεται στην Κίνα, είναι πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση καθώς διαβάζεται σαν μυθιστόρημα... ο συγγραφές δεν στέκεται τόσο πολύ σε ιστορικές ημερομηνίες αλλά αναλύει τα ιστορικά γεγονότα χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση.


Για κάθε ηγέτη που άφησε το σημάδι του στην Ρωσική ιστορία, αναφέρεται στο έργο του παραθέτοντας τόσο τις θετικές γνώμες όσο και τις αρνητικές.


Το σημείο που έμεινα με το στόμα ανοιχτό


Όταν διάβασα το βιβλίο για την Κίνα έμεινα έκπληκτος με τους αιματηρούς εμφύλιους πολέμους και με το μέγεθος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Δεν πίστευα ότι θα συναντούσα παρόμοια ιστορία...


Και όμως…η ιστορία της Ρωσίας είναι γεμάτη από εμφυλίους πολέμους, θηριωδίες και πολεμικές συγκρούσεις με γειτονικά κράτη.


Αυτό όμως που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το κεφάλαιο που αναφέρεται στον τρόπο διακυβέρνησης του Ιωσήφ Στάλιν.


Ασύλληπτες τραγωδίες… εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν...εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε καταναγκαστικά έργα στην Σιβηρία και κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης…και όλα αυτά στο όνομα μιας εξουσίας η οποία στον παραμικρό ψίθυρο αντίδρασης επιτίθονταν με σφοδρότητα στον ίδιο της τον λαό…


Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ένας ηγέτης να στρέφεται με τόσο μένος εναντίον του ίδιου του λαού.


"....ανάμεσα στο 1930 και στο 1953, 18 εκατομμύρια στάλθηκαν στα Γκουλάγκ, όπου έχασαν την ζωή τους 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι..."


"...διαπρεπείς ερευνητές αναφέρουν μεγέθη που κυμαίνονται από 3 έως 20 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές..."


Ρώσοι και Ουκρανοί


Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου δεν είναι ξεκάθαρο ούτε πότε χώρισαν οι δρόμοι των δύο λαών ούτε εάν προέρχονται από διαφορετικές φυλές.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για δύο έθνη των οποίων το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας τους είναι κοινό.


Αυτό που κατάλαβα είναι ότι στην ουσία η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Ρωσία το 1991 μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.


Επίσης κατά την διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η αντιρωσική υστερία της Πολωνίας…με την ανάγνωση όμως του βιβλίου κατάλαβα τον λόγο…ο αριθμός και η ένταση των ιστορικών πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Πολωνών και Ρώσων προσομοιάζουν τους πολέμους μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.


Πρόκειται για προαιώνιους εχθρούς οι οποίοι συγκρούονταν μέχρι τον περασμένο αιώνα… η ιστορία αυτή δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους Πολωνούς στην προοπτική να έχουν πάλι κοινά σύνορα με την Ρωσία.


Εντυπώσεις


Το βιβλίο είναι εξαιρετικό και μέσα από την ανάγνωση των σελίδων του έμαθα πολλά για έναν ιστορικό λαό με τον οποίο μας συνδέει η κοινή μας Ορθόδοξη θρησκεία.


Οι πολίτες της Ρωσίας ταλαιπωρήθηκαν σημαντικά και διαχρονικά από τους ηγέτες τους… ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της τσαρικής εποχής και την εποχή του Κομμουνισμού.


Η ποιότητα όμως του Ρωσικού λαού και οι πλούσιες πρώτες ύλες της αχανούς έκτασης της σημερινής Ρωσίας, αποτελούν τα εχέγγυα για ένα λαμπρό μέλλον… αρκεί να έχει την σωστή πολιτική (δημοκρατική) ηγεσία.


Καλή ανάγνωση

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page