top of page

Ο μοναχός που έγινε CEO

Πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσα την ανάγνωση ενός ξεχωριστού βιβλίου management το οποίο ασχολείται με το Αθωνικό management.


Διάβασμα μπροστά στο λιμάνι της Θάσου
Διάβασμα μπροστά στο λιμάνι της Θάσου

Ο συγγραφέας και επιχειρηματίας κος Θοδωρής Σπηλιώτης ξεδιπλώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, την μοναδική μορφή Οργάνωσης και Διοίκησης του Αγίου Όρους η οποία εξελίχθηκε μέσα από την πορεία των σχεδόν 1.000 χρόνων από την σύσταση του.


Οι 20 μονές φιλοξενούν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές και αυτό που προκαλεί εντύπωση στους επισκέπτες, πέρα από την κατάνυξη του νιώθουν, είναι η τάξη και η οργάνωση που υπάρχει σε αυτές...μια τάξη και οργάνωση που θα ζήλευαν πολλές επιχειρήσεις.


Η Αθωνική πολιτεία είναι οργανωμένη με μια συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και κάθε μία εκ των 20 μονών έχει το δικό της οργανόγραμμα μέσω του οποίου κατανέμονται οι αρμοδιότητες σε κάθε μοναχό.


Οι μοναχοί λειτουργούν σαν μια ομάδα, όπου ο καθένας έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εργασίες τις οποίες πρέπει να φέρει εις πέρας προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η μονή αλλά και να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες της.


Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους έχουν μοναδική αρχιτεκτονική
Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους έχουν μοναδική αρχιτεκτονική

Στην Αθωνική πολιτεία το management έχει πολλά κοινά με την διοίκηση επιχειρήσεων.


Η λήψη των αποφάσεων γίνεται μέσα από συμβούλια και επιτροπές στις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος μοναχός, ιδιαίτερα δε στο ανώτατο συμβούλιο όπου συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε μονή.


Οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές από όλους και λαμβάνονται σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας απέναντι στο κοινό σκοπό που υπηρετούν. Όπως γράφει ο συγγραφέας "οι κανόνες τηρούνται αδιακρίτως από όλους και αυτό καθιστά την συνοχή της δομής ακόμα πιο ισχυρή".


Διαβάζοντας τις παραμέτρους και τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το "Αθωνικό" management έκανα και εγώ, παράλληλα με τον συγγραφέα, την δική μου αντιπαραβολή με τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων επιχειρήσεων, βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας.


Αυτό που συμπεραίνει ο αναγνώστης είναι το πόσο "εύκολο" είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα και να λειτουργήσει αποδοτικά σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή... αλλά και πόσο "δύσκολο" είναι να υλοποιηθεί στην καθημερινή επιχειρηματική πραγματικότητα όπου κυριαρχούν οι προσωπικοί εγωισμοί και ανταγωνισμοί. Το "Αθωνικό" management έχει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων αλλά χωρίς παθογένειες όπως οι προσωπικές στρατηγικές, ανταγωνισμοί, η αναξιοκρατία και η αλαζονεία πολλών στελεχών επιχειρήσεων.


Κλείνοντας την παρούσα βιβλιοπαρουσίαση θα αναφερθώ στο στοιχείο εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο στο εν λόγω βιβλίο.


Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα σε μεταφέρει πραγματικά στον ιερό τόπο του Αγίου Όρους και μεταδίδει με μοναδικό τρόπο την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα μια μονή. Δεν έχω επισκεφθεί ποτέ το Άγιο Όρος, αλλά πραγματικά το βιβλίο με συνεπήρε και μου μετέφερε αίσθημα του σεβασμού, της κατάνυξης και της ηρεμίας που νιώθουν οι επισκέπτες.


Το βιβλίο το αγόρασα από τα Public και μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα βιβλιοπωλεία της χώρας.


Καλή ανάγνωση!






NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page