Όταν το μακρινό 2008 η Citibank κατέρρευσε και διασώθηκε από το Αμερικανικό Δημόσιο
Πέντε χρόνια πριν κλείσει τα 200 χρόνια λειτουργίας της, η Citibank έφτασε στο χείλος του γκρεμού λόγω της υπερβολικής έκθεσης της Τράπεζας στα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, τα λεγόμενα subprime mortgage loans.
Πριν από λίγες μέρες, στις 14 Απριλίου, η τρίτη μεγαλύτερη Τράπεζα των Η.Π.Α. με ενργητικό 1,77 τρις δολάρια ανακοίνωσε τα αποτελέσματα Α' τριμήνου 2023.
Τα έσοδα της ανήλθαν στα 21,45 δις δολάρια αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το Α' τρίμηνο του 2022 ενώ η καθαρή της κερδοφορία έφτασε τα 4,6 δις δολάρια αυξημένη 6 % σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Η τιμή της μετοχής είναι κοντά στα 50$ και το συνολικό μέρισμα που έδωσε το 2022 ανήλθε στα 2,04$.
Τα συνολικά δάνεια ανέρχονται στα 652 δις $ και οι συνολικές καταθέσεις στα 1,33 τρις $.
Μέχρι εδώ όλα καλά...
Τι έχουν να μας πουν όμως όσοι έχουν αγοράσει μετοχές της Τράπεζας πριν από τον Μάρτιο του 2009;
Τον Ιανουάριο του 2007 η κεφαλαιοποίηση ήταν λίγο πάνω από το 1 τρις δολάρια και η τιμή της μετοχής πάνω από τα 53$.
Μετά άρχισε η κατρακύλα και καθώς ξεδιπλωνόταν η χρηματοοικονομική κρίση, η Citigroup όδευε προς το γκρεμό καθώς η χαλαρή πιστωτική πολιτική που ακολούθησε στην χορήγηση στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης αποδείχτηκε κοντόφθαλμη και καταστροφική.
Όπως βλέπουμε στον ανωτέρω πίνακα η πτώση της τιμής της μετοχής ήταν βίαιη. Όταν από τα 53$ έφτασε στα 7$ ένας φίλος μου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι αγόρασε μετοχές καθώς πίστευε ότι διαπραγματευόταν σε σημαντικό discount και ότι δεν θα κατέρρεε μια τόσο μεγάλη Τράπεζα.
Και όμως στις αρχές του 2009 και πιο συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η τιμή της μετοχής έφτασε τα 0,97$ και η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας μέσα σε δύο χρόνια έπεσε από το 1 τρις δολάρια σε κάτω από 6 δις δολάρια!!!
Η διάσωση
Μέσα στο 2008 η ζημιές της Citibank είχαν ξεπεράσει τα 20 δις δολάρια και τυχόν κατάρρευση της θα έφερνε παγκόσμια κρίση μεγαλύτερη από αυτή που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Η Citibank δεν ήταν μια απλή εμπορική Τράπεζα... ήταν μια Τράπεζα με δραστηριότητα σε πάνω από 100 χώρες!!!
Η Τράπεζα είχε 2 τρις δολάρια ενεργητικό αλλά το 15% αποτελούνταν πλέον από τοξικά assets, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν επισφαλή δάνεια. Το μέγεθος της λογιστικής τρύπας ήταν δυσθεώρητο.
Τον Νοέμβριο του 2008 η Αμερικανική κυβέρνηση υπό τον George Bush τον νεότερο, αποφάσισε σε συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Barack Obama ότι η Τράπεζα ήταν "too big to fail" και οργάνωσαν το σχέδιο διάσωσης της Citibank (bail out0.
Το τελικό πακέτο βοήθειας περιλάμβανε 306 δις δολάρια κρατικών εγγυήσεων και 20 δις δολάρια απευθείας ρευστότητα τα οποία προστέθηκαν στα 25 δις δολάρια που είχε ήδη λάβει τον Οκτώβριο 2008.
Ως αντάλλαγμα για την συμφωνία το Αμερικανικό κράτος έλαβε προνομιούχες μετοχές με απόδοση 8% ύψους 32 δις δολαρίων. Από αυτές τα 25 δις δολάρια ήταν μετατρέψιμες σε κοινές μετοχές. Επίσης υποχρέωσε την Τράπεζα να περικόψει τα bonus των στελεχών της, τα οποία θα δίδονταν μόνο κατόπιν εγκρίσεως της Κεντρικής Τράπεζας και να περικόψει το μέρισμα στους μετόχους στα 0,01$ ανά μετοχή.
Η Citibank κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να εξοφλήσει το Αμερικανικό Δημόσιο. Παράλληλα το Αμερικανικό κράτος ανακοίνωσε ότι έβγαλε κέρδος 12 δις δολάρια από την συνολική της επένδυση στην Τράπεζα.
Στις 9 Μαΐου 2011 η Τράπεζα έκανε reverse split εκδίδοντας μία νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής από τα 5$ να διαπραγματεύεται πλέον στα 50$. Αυτό έγινε κυρίως για λόγους χρηματιστηριακού prestige καθώς για τους μετόχους δεν άλλαξε κάτι το ιδιαίτερο.
Σήμερα όμως η μετοχή διαπραγματεύεται ακόμα κοντά στα 50$ που σημαίνει ότι κατ' ουσία βάσει της παλαιάς τιμής διαπραγματεύεται στα 5$.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι μέτοχοι είχαν αγοράσει την μετοχή σε όλο το εύρος από τα ιστορικά υψηλά των 53$ το 2007 μέχρι και τα 5$ του 2008 είναι πρακτικά χαμένοι 15 χρόνια μετά.
Οι μόνοι κερδισμένοι είναι όσοι αγόρασαν την μετοχή στα ιστορικά χαμηλά της δηλαδή από 1$ έως λίγο κάτω από τα 5$ το 2008 και το 2009.
Βλέπουμε δηλαδή ότι παρόλο που διασώθηκε η Τράπεζα, δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει οριστικά από το χτύπημα της χρηματοοικονομικής κρίσης. Το ενεργητικό της ανέρχεται στα 1,77 τρις δολάρια μειωμένο 30% σε σχέση με το ενεργητικό της το 2007.
Η διάσωση της Citibank δεν ήταν η πρώτη στα 200 και πλέον χρόνια ιστορίας της. Έχει ζητήσει και άλλες φορές την στήριξη του Αμερικανικού Δημοσίου ήδη από τον προηγούμενο αιώνα. Το πακέτο διάσωσης προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, τους φορολογούμενους αλλά και τους ανταγωνιστές της όπως η JP Morgan Chase Bank και η Bank of America.
Η σημερινή εμπειρία δείχνει ότι ίσως θα μπορούσε τότε να ακολουθηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης που εφαρμόστηκε από την Federal Reserve Bank στις αρχές του 2023 για την χρεοκοπημένη Τράπεζα Silicon Valley Bank.
Comments