top of page

Οι 5 Νομοί με τις μεγαλύτερες καταθέσεις

Ποιες περιοχές έχουν τις μεγαλύτερες καταθέσεις αν εξαιρέσουμε Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης;

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος του ύψους των καταθέσεων, κάτι το οποίο οφείλεται στους κάτωθι τέσσερις σημαντικούς παράγοντες.

  1. Η σταθεροποίηση του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος

  2. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία από τους ξένους επενδυτές

  3. Η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που μόνο μέσα στο 2022 ανήλθαν στα 7,22 δις ευρώ

  4. Οι υψηλές ταμειακές εισροές λόγω της συνεχούς ανάπτυξης του τουρισμού

Οι πέντε "πλουσιότερες" περιοχές της χώρας

Στην ταξινόμηση αυτή θα εξαιρέσουμε την περιφέρεια Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.


Οι πέντε λοιπόν Νομοί (Περιφερειακές Ενότητες λέγονται πλέον αλλά προτιμώ την παλιά ονομασία!!!) με τις μεγαλύτερες καταθέσεις με στοιχεία Δεκεμβρίου 2022, παρατίθενται στον κάτωθι πίνακα.

Παρατηρούμε ότι οι τρεις από τους πέντε Νομούς έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τον τουρισμό και είναι ο Νομός Ηρακλείου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στην πρώτη θέση λοιπόν ο Νομός Ηρακλείου με καταθέσεις 4,47 δις ευρώ και ακολουθεί με αρκετή διαφορά η Λάρισα και η Αχαία των οποίων οι καταθέσεις προσεγγίζουν τα 3,5 δις ευρώ.

Σφήνα στην πεντάδα μπαίνουν τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες παρά το γεγονός ότι ο μόνιμος πληθυσμός στις τελευταίες ανέρχεται σε μόλις 126.786 κατοίκους.


Οι Νομοί Ηρακλείου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα ευμάρειας που πηγάζει από την εκρηκτική άνοδο του τουρισμού τα τελευταία 13 χρόνια. Μεγάλο μέρος των επενδύσεων καθ’ όλη την διάρκεια των μνημονίων αλλά και μετά από αυτά κατευθύνθηκε προς τις τουριστικές αυτές περιοχές όπου υπήρχε και σημαντική απορροφητικότητα σε προγράμματα ΕΣΠΑ και προγράμματα στα πλαίσια του Αναπτυξιακού.


Για τον Νομό Λαρίσης δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος ανάμεσα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και διαθέτει στα γεωγραφικά της όρια μια από τις μεγαλύτερες και πιο εύφορες πεδιάδες της χώρας. Πέραν όμως της μεγάλης αγροτικής παραγωγής διαθέτει και σημαντικό δευτερογενή τομέα με πολύ γνωστές βιομηχανίες να έχουν την έδρα τους στην περιοχή.


Η Αχαΐα με πρωτεύουσα ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Πάτρα βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Έχει ένα σημαντικό λιμάνι και πολλές γνωστές βιομηχανίες της Ελλάδας έχουν την έδρα τους στην Πάτρα. Επίσης πληθυσμιακά είναι από τους μεγαλύτερους Νομούς ενώ αποτελεί και σταυροδρόμι στην Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα διαθέτει μεγάλο πανεπιστήμιο με χιλιάδες φοιτητές που φέρνουν σημαντικά εισοδήματα στην περιοχή.


Οι πέντε "φτωχότερες" περιοχές της χώρας

Στην αντίπερα όχθη θα βρούμε τους πέντε Νομούς με τις χαμηλότερες τραπεζικές καταθέσεις.

Παρατηρούμε ότι ο Νομός Ευρυτανίας έχει μακράν τις χαμηλότερες καταθέσεις στην χώρα με μόλις 157 εκατ. ευρώ, την στιγμή που ο δεύτερος φτωχότερος Νομός είναι η γειτονική Φωκίδα με διπλάσιες καταθέσεις στα 314 εκατ. ευρώ.

Η έκπληξη στους πέντε «φτωχότερους» Νομούς είναι η Λευκάδα η οποία είναι ένα νησί με πολύ υψηλή τουριστική επισκεψιμότητα λόγω και της οδικής σύνδεσης με την Ηπειρωτική Ελλάδα.


Κλείνοντας το άρθρο αυτό να αναφέρουμε ότι το επίπεδο του συνολικού ύψους των καταθέσεων ενός Νομού είναι ένας σημαντικός δείκτης ευημερίας των κατοίκων.


Ένας όμως ακόμα πιο αξιόπιστος δείκτης ευμάρειας είναι οι κατά κεφαλήν καταθέσεις που προκύπτουν εάν διαιρέσουμε το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών (αφαιρώντας δηλαδή τις καταθέσεις των επιχειρήσεων και των δημοσίων οργανισμών) με τον πληθυσμό της περιοχής.

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page