top of page

Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά

Την Παρασκευή είχαμε την τελευταία συνεδρίαση του 2023, το οποίο έδωσε διψήφιες θετικές αποδόσεις στις περισσότερες αγορές του κόσμου



Η χρονιά έκλεισε όπως ξεκίνησε...τους πρώτους μήνες του 2023 είχαμε δυναμική είσοδο των χρηματιστηριακών αγορών με διψήφιες αποδόσεις...στα μέσα όμως της χρονιάς και ιδιαίτερα το καλοκαίρι φάνηκε ότι το κλίμα γίνεται αρνητικό, με τις αποδόσεις των ομολόγων να πλησιάζουν σε υψηλά 15ετίας και τα επιτόκια όλων των κατηγοριών των δανείων να εκτοξεύονται...το τελευταίο τρίμηνο όμως επιφύλασσε θετικές εκπλήξεις για τους επενδυτές...


Η μείωση του πληθωρισμού σε Η.Π.Α. και Ευρωζώνη κοντά στην τιμή - στόχο του 2%, η παύση της ανοδικής πορείας των επιτοκίων από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες αλλά και τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου 2023 ενθουσίασαν τους επενδυτές και οδήγησαν (όπως θα δείτε και στον κάτωθι πίνακα) τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες σε διψήφιες αποδόσεις.


Το Ελληνικό Χρηματιστήριο τα πήγε εξαιρετικά το 2023 φτάνοντας μια ανάσα από το +40%
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο τα πήγε εξαιρετικά το 2023 φτάνοντας μια ανάσα από το +40%

Στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης είχε από τις κορυφαίες αποδόσεις παγκοσμίως πλησιάζοντας μια ανάσα από τις 1.300 μονάδες.


Η πολιτική σταθερότητα, η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και η καταπληκτική πορεία του τουρισμού έδωσαν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη και κατ' επέκταση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.


Επίσης σημαντικός κινητήριος μοχλός ήταν οι Τράπεζες οι οποίες ευνοήθηκαν από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και εμφάνισαν υπερκέρδη.


Στις αγορές ομολόγων είχαμε εκτόξευση των αποδόσεων μέσα στο 2023 με τις τιμές των δεκαετών εκδόσεων να υποχωρούν σημαντικά...το τελευταίο δίμηνο όμως είχαμε αποκλιμάκωση κάτι το οποίο αποτελεί προπομπό για την μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες μέσα στο 2024.


Το euribor τριμήνου αποτελεί όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές έναν πολύ σημαντικό επιτοκιακό δείκτη ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την συντριπτική πλειοψηφία των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων της Ευρωζώνης.


Κατά την διάρκεια του 2023 ακολούθησε ανοδική πορεία φτάνοντας το 4% κάτι το οποίο είχε άμεση επίπτωση στις δόσεις των δανείων που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι δανειολήπτες. Το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται όμως μια σταθεροποίηση και την Παρασκευή έκλεισε στο 3,90%.


Το αμερικανικό δεκαετές προσέγγισε το 5% μέσα στην χρονιά αλλά το τελευταίο δίμηνο αποκλιμακώθηκε σημαντικά
Το αμερικανικό δεκαετές προσέγγισε το 5% μέσα στην χρονιά αλλά το τελευταίο δίμηνο αποκλιμακώθηκε σημαντικά

Προβλέψεις για την νέα χρονιά δεν θα κάνουμε...το μόνο που θα αναφέρουμε είναι ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για να αποτελέσει το 2024 άλλη μία καλή χρηματιστηριακή χρονιά.


Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά

Opmerkingen


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page