top of page

Mercedes: Μέρισμα 5,3€ θα μοιράσει το 2024

Η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα του 2023, τα οποία κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2022.


Mercedes

Η εταιρεία, της οποίας οι μετοχές περιλαμβάνονται στο ατομικό μου χαρτοφυλάκιο, εμφάνισε θετικά αποτελέσματα σε τρεις άξονες... στις πωλήσεις αυτοκινήτων, στα συνολικά έσοδα και στην μείωση του τραπεζικού της δανεισμού.



Βασικά οικονομικά μεγέθη της Mercedes για το 2023 σε σύγκριση με το 2022
Βασικά οικονομικά μεγέθη της Mercedes για το 2023 σε σύγκριση με το 2022


Παρά την μειωμένη κερδοφορία κατά 3,9%, η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση των μετόχων αυξημένο μέρισμα κατά 1,9%. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση της διοίκησης είναι για μέρισμα 5,3€.


Οπότε αν αφαιρέσουμε την φορολογία που για τις Γερμανικές μετοχές ανέρχεται στο 25%, τότε το καθαρό μέρισμα ανέρχεται στα 3,97€...το συνολικό μέρισμα που θα εισπράξω για τις 50 μετοχές που έχω στην κατοχή μου, ισούται με 198,5€...η μερισματική απόδοση βάσει της μέση τιμής κτήσης των μετοχών είναι 5,76%.(διαιρούμε το καθαρό μέρισμα 3,97€ με την μέση τιμή κτήσης των 68,88€).


Αναμένουμε στις 13 Μαρτίου και τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και του ΤΙΤΑΝ για να έχουμε μια πρόγευση για τα μερίσματα που θα εισπράξουμε κατά την φετινή χρονιά.


In depth ανάλυση για τα αποτελέσματα της Mercedes θα δημοσιεύσουμε σε λίγες μέρες.


Χρηματιστήρια


Τα χρηματισήρια στις δύο όχθες του Ατλαντικού κινήθηκαν στους ρυθμούς της Nvidia, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δ' τριμήνου 2023 και τα ετήσια αποτελέσματα του 2023. Οι πωλήσεις του 2023 αυξήθηκαν κατά 126% και η κερδοφορία εκτινάχθηκε στα 11,93 δις δολάρια από 1,74 δις δολάρια το προηγούμενο έτος.


Η είδηση αυτή εκτίναξε την μετοχή στα 788$ την Παρασκευή από τα 670$ που έκλεισε την Τετάρτη. Η μετοχή της Nvidia διαπραγματεύεται πλέον με P/E 66 το οποίο είναι μεν υψηλό αλλά...σε σχέση με τα μέσα του 2023 που είχα φτάσει στα 243 είναι τουλάχιστον μια πιο "γήινη" τιμή.


Ο ενθουσιασμός για την εταιρεία παρέσυρε και τους ανταγωνιστές της με τους αναλυτές όμως να επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί η τεχνολογία είναι καλή...αλλά αν δεν μεταφράζεται σε αυξημένα μεγέθη στο bottom line των αποτελεσμάτων χρήσης τότε θα σημάνει σκάσιμο της φούσκας που πάει να δημιουργηθεί στον τεχνολογικό κλάδο...και πολλοί αναλυτές θυμόμαστε ακόμη την φούσκα των dotcoms στα τέλη της δεκαετίας του '90.


Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 1.400 μονάδες και κινείται σε ρυθμούς αποτελεσμάτων, τα οποία ανακοινώνουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις την τρέχουσα περίοδο.



Ο Γερμανικός Δείκτης DAX προσεγγίζει την ετήσια απόδοση του 10%
Ο Γερμανικός Δείκτης DAX προσεγγίζει την ετήσια απόδοση του 10%

Ομόλογα και επιτόκια


Στις αγορές ομολόγων είχαμε μια ελαφρά μείωση των αποδόσεων την εβδομάδα που μας πέρασε. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του Ελληνικού και του Ισπανικού ομολόγου παρέμεινε μικρή, στις μόλις πέντε μονάδες βάσης.


Το επιτόκιο euribor τριμήνου έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα φτάνοντας στο 3,93%. Παρατηρούμε ότι το τελευταίο πεντάμηνο το κόστος δανεισμού παραμένει κοντά στα επίπεδα του 4% παρά τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Μικρές οι διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων την εβδομάδα που πέρασε
Μικρές οι διακυμάνσεις στις αποδόσεις ομολόγων την εβδομάδα που πέρασε







NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page