top of page

Θα αγοράζατε μετοχές εταιριών παραγωγής οπλικών συστημάτων;

Τον τελευταίο χρόνο έχω βάλει στο στόχαστρο μου, δύο μετοχές εταιρειών με πολύ καλά θεμελιώδη μεγέθη, αλλά κάτι με εμποδίζει να επενδύσω...

Αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin

... και αυτό το κάτι είναι το αντικείμενο δραστηριότητας τους.


Είναι οι Αμερικανικές εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων Lockheed Martin και η Raytheon Technologies.


Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ηγεσίες των χωρών της ανεπτυγμένης Δύσης αιφνιδιάστηκαν. Αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ αποφάσισαν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας στέλνοντας αρχικά Σοβιετικά οπλικά συστήματα με τα οποία ήταν εξοικειωμένοι οι Ουκρανοί στρατιώτες.


Στην συνέχεια και καθώς οι εμπόλεμοι μήνες περνούσαν, οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να στείλουν ότι πιο σύγχρονο διέθεταν στο οπλοστάσιο τους.


Έτσι αρχίσαμε να ακούμε στις ειδήσεις για τους "game changer" αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon.


Τα όπλα αυτά με το μεγάλο βεληνεκές δράσης, βοήθησαν την Ουκρανία να χτυπήσει τα κέντρα logistics των Ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονταν πολλά χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή και να απομακρύνει από τις ακτές της τον Ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.


Παράλληλα τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για τα εξοπλιστικά - μαμούθ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας ύψους 100 δις ευρώ και 52 δις δολαρίων αντιστοίχως.


Κάπως έτσι, βλέποντας αυτό τον χορό των δισεκατομμυρίων γύρω από την αμυντική βιομηχανία άρχισα να ερευνώ τις εταιρείες του κλάδου αναλύοντας παράλληλα τις μετοχές τους. Τελικά ξεχώρισα τις δύο Αμερικανικές εταιρείες Lockheed Martin και Raytheon Technologies.


Η Lockheed Martin θεωρώ ότι θα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς παράγει πολύ γνωστά οπλικά συστήματα πολλά εκ των οποίων διαθέτουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τα αεροσκάφη F-35 και F-16, τα μεταγωγικά C-130, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 και οι πύραυλοι Hellfire, Javelin, Himars, Atacms.


Ένας άλλος μεγάλος κερδισμένος της αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι η επίσης Αμερικάνικη Raytheon Technologies, η οποία έχει και αυτή με την σειρά της στο δικό της portfolio γνωστά προϊόντα, μερικά εκ των οποίων βρίσκονται στο Ελληνικό οπλοστάσιο.


Τα πιο γνωστά οπλικά συστήματα της Raytheon Technologies είναι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot, οι πύραυλοι Amraam και Tomahawk, τα ραντάρ AESA, τα αντιαρματικά Javelin και τα αντιαεροπορικά χειρός Stinger.

Αντιαεροπορικό σύστημα Patriot της Raytheon Technologies το οποίο διαθέτουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Lockheed Martin και η Raytheon Technologies έχουν πολύ καλά οικονομικά μεγέθη με τις πωλήσεις τους την τελευταία τετραετία να είναι συνεχώς ανοδικές. Το 2022 οι πωλήσεις για την Lockheed Martin ανήλθαν σε περίπου 66 δις δολάρια και η καθαρή κερδοφορία στα 5,73 δις δολάρια και για την Raytheon Technologies στα 67 δις δολάρια και 5,2 δις δολάρια αντιστοίχως.


Οι τραπεζικές υποχρεώσεις για την μεν Lockheed ανέρχονται στα 15,42 δις δολάρια και για την δε Raytheon στα 30,69 δις δολάρια.


Οι μετοχές τους έχουν πολύ καλές αποδόσεις την τελευταία δεκαετία ενώ δίνουν και καλά μερίσματα στους μακροχρόνιους επενδυτές.

Και κάπου έδώ έρχεται το δίλημμα...

Από την μία πλευρά σκέφτομαι ότι δεν είναι τα όπλα που σκοτώνουν αλλά οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις που δίνουν τις εντολές για κήρυξη πολέμου.


Επίσης σκέφτομαι ότι ακόμα και αν είχαμε παγκόσμια ειρήνη, θα είχαν λόγο ύπαρξης οι δύο εταιρείες καθώς και σε ειρηνικές περιόδους από αρχαιοτάτων χρόνων τα κράτη επενδύουν στην άμυνα για να διατηρήσουν την ασφάλεια τους.


Η τρίτη θετική μου σκέψη ως προς την επένδυση, εστιάζεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές απασχολούν επιστημονικό προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου και η έρευνα που γίνεται στα εργαστήρια τους οδηγεί σε εφαρμογές και συστήματα που κάποια από αυτά χρησιμεύουν και στην καθημερινότητα μας.


Πάμε όμως και στις αρνητικές σκέψεις...


Θεωρώ ότι πολλοί πόλεμοι διεξάγονται από τις κυβερνήσεις των χωρών που έχουν ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία με αποκλειστικό σκοπό να ενισχύσουν αυτές τις εταιρείες.

Η αμυντική βιομηχανία στις Η.Π.Α. διαθέτει ισχυρό lobbying και network μέσω υψηλών χορηγιών σε πολιτικά κόμματα και φορείς με αποτέλεσμα να επηρεάζει σημαντικά τις πολιτικές αποφάσεις.


Επίσης θεωρώ ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αμυντικές βιομηχανίες προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα τα οποία είναι ενάντια στους κοινά παραδεκτούς κανόνες του ανταγωνισμού.


Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχω επενδύσει ούτε δολάριο στις δύο αυτές εταιρείες οι οποίες όπως είδαμε έχουν εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη και προοπτικές ανάπτυξης... αλλά δραστηριοποιούνται σε ένα κλάδο στον οποίο δεν ξέρω αν θέλω να επενδύσω.


Θα με ενδιέφερε στα σχόλια να διαβάσω και την δική σας άποψη και οπτική επί του θέματος.



Ο υπογράφων δεν διαθέτει καμία μετοχή της Lockheed Martin και της Raytheon Technologies. Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.








NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page