top of page

Καλημέρα κυρία Λαγκάρντ... το euribor τριμήνου έπιασε το 4%

Το επιτόκιο με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια στην Ευρωζώνη, έκλεισε χθες στο 4% προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στους δανειολήπτες.


euribor

Πλέον οι δόσεις των δανείων έχουν εκτιναχθεί, αλλά φαίνεται ότι ακόμη οι δανειολήπτες αντέχουν, καθώς δεν παρατηρείται δημιουργία νέων "κόκκινων" δανείων.


Αυτό που έχει επηρεαστεί σημαντικά είναι η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των οικοδομικών υλικών θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων. Τα στεγαστικά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, τουλάχιστον 20 ετών, αλλά με τα επιτόκια να ξεκινούν από το 5%, τα καθιστούν απαγορευτικά για τον προϋπολογισμό του μέσου καταναλωτή.


Στα επιχειρηματικά δάνεια λόγω των υψηλών επιτοκίων, παρατηρούνται σημαντικές πρόωρες αποπληρωμές, με αποτέλεσμα οι Τράπεζες να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την πιστωτική επέκταση του τρέχοντος έτους (πιστωτική επέκταση = νέες εκταμιεύσεις - αποπληρωμές δανείων).


Επίσης σημαντικός κίνδυνος υπάρχει για τις ρυθμίσεις των δανείων, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το euribor, καθώς οι δανειολήπτες που έχουν προβεί σε ρύθμιση είναι ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θα πρέπει οι Τράπεζες στο τμήμα αυτό της πελατείας, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και όπου απαιτείται να μειώσουν τα περιθώρια τους προκειμένου να συνεχίζουν τα δάνεια να εξυπηρετούνται ομαλά.


Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο του 2023 ο οποίος έκρυβε μια θετική έκπληξη καθώς έκλεισε στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο... απέχει όμως σημαντικά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός για τον Σεπτέμβριο έκλεισε στο 2,4% σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Αύγουστο που έφτασε στο 3,5%.

Χρηματιστήρια


Στις αγορές την τρέχουσα εβδομάδα συνεχίστηκαν οι πιέσεις, με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή ύφεση λόγω των υψηλών επιτοκίων και της γεωπολιτικής αστάθειας η οποία μπορεί να επηρεάσει τις τιμές ενέργειας. Επίσης σημαντικός όγκος κεφαλαίων κατευθύνεται στις αγορές ομολόγων όπου οι αποδόσεις είναι πολύ καλές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.


Ο Dow Jones γύρισε πλέον σε αρνητικό έδαφος χάνοντας τα κέρδη που είχε αποκομίσει στις αρχές του 2023. Οι περισσότερες αγορές είχαν απώλειες από 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.


Η Ελληνική αγορά έκλεισε θετικά την εβδομάδα, παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται κάθε διόρθωση προκειμένου να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές "ποιοτικές" μετοχές.


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό γιατί βελτιώνει την μεταβλητή του ρίσκου χώρας και θα βοηθήσει σημαντικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.


Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα με θετικό πρόσημο παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα με θετικό πρόσημο παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Στις αγορές των ομολόγων είχαμε sell off κάτι το οποίο οδήγησε πολύ ψηλά τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι κατά την χθεσινή μέρα η απόδοση στο yield του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε στο 4,99%.


Στο Γερμανικό 10ετές ομόλογο οι πιέσεις είναι μικρότερες κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Γερμανικής οικονομίας.


Κατά την χθεσινή μέρα η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε το 4,99%
Κατά την χθεσινή μέρα η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε το 4,99%

Comments


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page