top of page

Οι ξένες αγορές καίγονται αλλά η Ελληνική είναι στον θετικό της κόσμο

Για μια ακόμη εβδομάδα οι κυριότεροι Αμερικανικοί και Ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν στα κόκκινα αλλά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στο +0,33%.

Γράφημα χρηματιστηρίου

Στην Αμερική οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν χαμηλότερα κατά 2,14% και 2,53% αντιστοίχως παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,9% στο γ' τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.


Επιπροσθέτως τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών μέχρι σήμερα είναι πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τον τραπεζικό και τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστούν.


Στην Γερμανία ο δείκτης DAX έπεσε κάτω από τις 15.000 μονάδες γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για αγορές σε εταιρείες που πιέζονται.


Οι κύριες ανησυχίες των αγορών αφορούν το ενεργειακό κόστος του επερχόμενου χειμώνα λόγω της γεωπολιτικής μεταβλητότητας.


Θεωρώ ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης δεν μπορεί προς το παρόν να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εκτός και αν μπει στον πόλεμο το Ιράν που θα έχει ως επακόλουθο να εμπλακούν και οι Η.Π.Α.


Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ξεκίνησαν επιθέσεις σε Αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και την Συρία κάτι το οποίο αποτελεί σημάδι κλιμάκωσης.


Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν επηρεάζεται προς το παρόν από το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς τα θετικά νέα της αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P 500, έχουν φέρει ευφορία στους επενδυτές.


Η συμφωνία επένδυσης της Ιταλικής Τράπεζας Unicredit στην Alpha Bank αποτελεί ένα πολύ θετικό νεό για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα σε συμβολικό επίπεδο. Σε επίπεδο χρηματοοικονομικό δεν πιστεύω ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Ελληνική Τράπεζα πέραν του κύρους που φέρνει ένας τόσο σημαντικός στρατηγικός επενδυτής.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κρατάει τις υψηλές του επιδόσεις από την αρχή της χρονιάς
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κρατάει τις υψηλές του επιδόσεις από την αρχή της χρονιάς

Στις αγορές ομολόγων είχαμε πτώση των αποδόσεων γεγονός που αποκλιμάκωσε τις πιέσεις στις εκδόσεις κρατικού χρέους.


Το επιτόκιο euribor έκλεισε κάτω από το 4% της προηγούμενης εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα στο 3,95%. Το euribor εξαμήνου έκλεισε στο 4,10%.



Το Αμερικανικό 10ετές ομόλογο και το αντίστοιχο Ιταλικό απομακρύνθηκαν από το threshold του 5%
Το Αμερικανικό 10ετές ομόλογο και το αντίστοιχο Ιταλικό απομακρύνθηκαν από το threshold του 5%

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page