top of page

Η πρώτη διόρθωση μετά από 5 μήνες συνεχούς ανόδου

Τα χρηματιστήρια από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησαν μια ανοδική πορεία με συνεχή ιστορικά υψηλά.



Τελικά η διόρθωση ήρθε με τον ερχομό του δεύτερου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς. Οι απώλειες για τον Dow Jones ξεπέρασαν το 2% ενώ για τον S&P 500 περιορίστηκαν στο 1% μετά την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής.


Στην Ελλάδα είχαμε σημαντική πτώση με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 1.400 μονάδες και να κλείνει την εβδομάδα με απώλειες σχεδόν 3%.



Εβδομάδα απωλειών για την πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αγορών
Εβδομάδα απωλειών για την πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αγορών


Η πτώση των χρηματιστηρίων δεν με ανησυχεί καθόλου καθώς είναι λογικό οι χρηματιστηριακοί δείκτες να μην πηγαίνουν συνεχώς προς μια κατεύθυνση. Η συνεχής άνοδος των χρηματιστηρίων από τον Οκτώβριο του 2023 δεν θα ήταν φυσιολογικό να συνεχίζεται χωρίς καμία διόρθωση.


Οι επενδυτές όταν έχουν σημαντικά κέρδη πρέπει να προβαίνουν και σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να πιστώνονται τα κέρδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς.


Επίσης οι διορθώσεις προσφέρουν ευκαιρίες προκειμένου να ανεβούν στο τρένο της ανόδου και οι επενδυτές που έμειναν έξω από αυτό αλλά και αυτοί που θέλουν να αυξήσουν τις μετοχικές τοποθετήσεις τους.


Στις αγορές ομολόγων είχαμε άνοδο των αποδόσεων λόγω δηλώσεων σημαντικών στελεχών της Fed ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να αργήσουν να πραγματοποιηθούν εάν ο πληθωρισμός δεν δώσει πειστικές αποδείξεις προσέγγισης της τιμής – στόχου του 2%.



Το Γαλλικό δεκαετές ομόλογο προσέγγισε πάλι το threshold του 3%
Το Γαλλικό δεκαετές ομόλογο προσέγγισε πάλι το threshold του 3%


Στο μέτωπο των επιτοκίων είδαμε το euribor τριμήνου να διαμορφώνεται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας κάτω από το 3,90% κλείνοντας την Παρασκευή στο 3,88%.


Είναι πολύ σημαντικό το εν λόγω επιτόκιο να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από το επίπεδο του 4% καθώς θα ανακουφίσει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη.

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page