top of page

Η άνοδος συνεχίζεται...

Ο S&P 500 ανέβηκε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα φτάνοντας σε ετήσια απόδοση το +19%

Οι αγορές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία για ακόμη μια εβδομάδα με τους Γενικούς Δείκτες σε ΗΠΑ και Γερμανία να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.


Ειδικά στην Γερμανία φαίνεται ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης DAX δεν επηρεάζεται από τα αρνητικά στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν από την Eurostat. Πιο συγκεκριμένα το Γερμανικό ΑΕΠ Γ' τριμήνου 2023 έκλεισε στο -0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.


Στις ΗΠΑ η πλέον σημαντική είδηση της εβδομάδας ήταν η πτώση του μέσου επιτοκίου στεγαστικού δανείου 30 ετών στο 7,41% από 8% που είχε φτάσει τον Οκτώβριο (υψηλά 23 ετών).


Στην χώρα μας ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε για ακόμη μια εβδομάδα κλείνοντας στις 1.258 μονάδες. Η ετήσια απόδοση του έφτασε το +35,38%.


Ο S&P 500 και ο DAX πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά τους
Ο S&P 500 και ο DAX πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά τους

Στα θετικά στοιχεία που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να προσθέσουμε και την διαφαινόμενη έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματηρή πολεμική τους σύγκρουση.


Επίσης στην Μέση Ανατολή η προσωρινή κατάπαυση πυρός για πέντε μέρες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης δημιουργεί ελπίδες για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.


Μακάρι να τελειώσουν σύντομα οι δύο ανωτέρω πολεμικές συγκρούσεις έτσι ώστε να επικεντρωθούμε πλέον στα καθαρά οικονομικά θέματα απαλλαγμένοι από γεωπολιτικές εντάσεις.


Εάν υπάρξει ηρεμία μεταξύ των διεθνών δυνάμεων και επικρατήσει η λογική της συνεργασίας τότε θα δούμε άνοδο του διεθνούς εμπορίου και της βιομηχανικής παραγωγής και θα έχουμε άλλη μια δεκαετία παγκόσμιας ανάπτυξης όπως οι δύο προηγούμενες.


Αγορές ομολόγων


Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις αυτήν την εβδομάδα κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης και δεν είχαμε ιδιαίτερες εκπλήξεις.


Πολύ θετική η προσέγγιση της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το Ισπανικό. Πιο συγκεκριμένα η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο χωρών έφτασε στις 17 μονάδες βάσης.


Όσον αφορά το euribor τριμήνου, έπεσε κάτω από το 4% κλείνοντας στο 3,95% ενώ το euribor εξαμήνου έκλεισε στο 4,06%.

Το Ελληνικό δεκαετές έκλεισε στο 3,78% πλησιάζοντας το Ισπανικό το οποίο έκλεισε στο 3,61%
Το Ελληνικό δεκαετές έκλεισε στο 3,78% πλησιάζοντας το Ισπανικό το οποίο έκλεισε στο 3,61%

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page