top of page

Οι αγορές απαιτούν χαρακτήρα

Όσοι ασχολούνται με το χρηματιστήριο γνωρίζουν ότι η αγορά απαιτεί ψυχραιμία και καθαρό μυαλό για να γίνουν οι σωστές αναλύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε επικερδείς τοποθετήσεις.


Τις τελευταίες μέρες στις συζητήσεις μου με φίλους, με ρωτούν αν πρέπει να ρευστοποιήσουν τις μετοχικές τους τοποθετήσεις προκειμένου να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές εάν αυτές καταρρεύσουν.


Πριν από ένα μήνα και ενώ ο S&P 500 ξεπερνούσε το επίπεδο των 4.500 μονάδων και ο DAX πλησίαζε τα ιστορικά του υψηλά, οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από το ανάποδο σενάριο... δηλαδή με ρωτούσαν αν πρέπει να αγοράσουν μετοχές για να μην χάσουν το τρένο της ανόδου.


O φόβος της απώλειας κερδών λόγω ανόδου των αγορών ή ο φόβος να μην χάσουμε τα χρήματα μας κατά την διάρκεια μιας διόρθωσης, είναι συναισθήματα απολύτως κατανοητά και φυσιολογικά.


Αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος επενδυτικές αποφάσεις.

Γνωρίζω ανθρώπους οι οποίοι προέβλεπαν με εκπληκτική χρονική ακρίβεια τα γυρίσματα της αγοράς ή επιλεγμένων μετοχών, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να βγάλουν κέρδη (ή έβγαλαν μικρά κέρδη) λόγω της ψυχολογίας... αυτός ο παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός στην διαμόρφωση των τιμών του χρηματιστηρίου.


Και τι κάνουμε σήμερα;


Καταρχάς συνιστώ ψυχραιμία και καθαρό μυαλό για να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε μετοχές και ομόλογα.


Η διόρθωση που ξεκίνησε είναι smooth, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις. Ο S&P 500 έχασε τις 4.500 μονάδες και προσγειώθηκε στο εύρος 4.200 με 4.300 μονάδες...δηλαδή μιλάμε για πτώση περίπου 5% με 6%. Αντίστοιχα ο Γερμανικός δείκτης DAX έπεσε από τις 16.000 μονάδες στις 15.000 μονάδες δηλαδή πτώση περίπου 6%.


Ο Ελληνικός Γενικός Δείκτης διόρθωσε κατά 14% φτάνοντας από τις 1.345 μονάδες στις 1.154 μονάδες. Η απόδοση του όμως από την αρχή του χρόνου παραμένει από τις κορυφαίες του κόσμου με +24%.


Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500 για το σύνολο του 2023 είναι οριακά θετικές. Που σημαίνει ότι προς το παρόν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αποφύγει την ύφεση.


Η πτώση των αγορών δημιούργησε ευκαιρίες σε επιμέρους μετοχές αλλά θεωρώ ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες είναι στην αγορά ομολόγων.


Οι επενδυτές που έχουν ρευστότητα μπορούν να κλειδώσουν καλές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Προσωπικά από πέρυσι περιμένω το δεκαετές ομόλογο της Γερμανίας να φτάσει το 4%... ξέρω ότι είναι μια ακραία τιμή η οποία έχει να εμφανιστεί από την περίοδο της κατάρρευσης της Lehman Brothers...αλλά η προσέγγιση του 3% την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε τις πιθανότητες να πιάσω αυτήν την εξαιρετική απόδοση.


Στο προσωπικό μου χαρτοφυλάκιο η Mercedes Benz έχει εμφανίσει την μεγαλύτερη πτώση καθώς έκλεισε σήμερα στα 64,42€, δηλαδή -6,47% σε σχέση με την μέση τιμή κτήσης. Ο ΤΙΤΑΝ εξακολουθεί να είναι σε θετικά επίπεδα και ο ΟΠΑΠ είναι στο -5,80%.


Η απόδοση του χαρτοφυλακίου σήμερα είναι στο -4,68% (-290€) και τα μερίσματα που έχω λάβει εντός του 2023 ανέρχονται στα 153€.


Η Mercedes Benz  έπεσε κάτω από τα 65€ αλλά η τρίτη αγορά μετοχών της εταιρείας είναι προγραμματισμένη να γίνει αν φτάσει στα 58€ με 60€.
Η Mercedes Benz έπεσε κάτω από τα 65€ αλλά η τρίτη αγορά μετοχών της εταιρείας είναι προγραμματισμένη να γίνει στο εύρος 58€ με 60€

Τα ανωτέρω, δεν αποτελούν προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.




NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page