top of page

Ο Γενικός Δείκτης στο +10%

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει το 2024 την ανοδική πορεία που ξεκίνησε στα τέλη του 2022



Οι μετοχές στην Ελληνική αγορά συνεχίζουν να προσφέρουν πολύ καλές επιδόσεις στους επενδυτές, χωρίς όμως να βλέπουμε υπερβολές στο ταμπλό. Πρόκειται για μια ανοδική κίνηση η οποία ξεκίνησε από το Φθινόπωρο του 2022 όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 790 μονάδες και πλέον βρίσκεται πάνω από τις 1.400 μονάδες.


Η άνοδος αυτή στηρίχθηκε κυρίως στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων αλλά και στα πολύ καλά μακροοικονομικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας.


Η άνοδος του τουρισμού φέρνει μεγάλες επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα και παράλληλα δημιουργεί υψηλή ζήτηση για καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Οι αυξήσεις σε μισθούς ανειδίκευτου προσωπικού όπως καμαριέρες και σερβιτόροι οι οποίοι αμοίβονται πλέον με περισσότερα από 2.000€ μηνιαίως (καλοκαιρινή σεζόν), δημιουργούν αυξημένη ζήτηση για ένα μεγάλο εύρος προϊόντων και υπηρεσιών κάτι το οποίο ευνοεί σχεδόν όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.


Επίσης τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνουν στο προσκήνιο μεγάλα projects στον κατασκευστικό κλάδο ο οποίος είναι συνδεδεμένος με εκατοντάδες ειδικότητες και επαγγέλματα.


Η ανάπτυξη στην χώρα μας φέρνει καλά εταιρικά αποτελέσματα στις εισηγμένες επιχειρήσεις κάτι το οποίο ευνοεί την άνοδο των μετοχών τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.


Διεθνή Χρηματιστήρια


Οι αγορές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα την εβδομάδα που μας πέρασε. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο πληθωρισμός και οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων.


Η Eurostat ανακοίνωσε εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η σημαντική αποκλιμάκωση στον Γερμανικό πληθωρισμό ο οποίος αναμένεται να κλείσει στο 2,7%. Ενδεικτικά να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2023, η τιμή του ήταν πάνω από 6%.


Το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων με ετήσια απόδοση +10%
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων με ετήσια απόδοση +10%

Ομόλογα


Στις αγορές ομολόγων είχαμε αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Αμερικάνικα ομόλογα...στην Ευρώπη όμως είχαμε αύξηση των αποδόσεων.


To euribor τριμήνου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στο 3,93%.


Οι αποδόσεις του Ισπανικού και του Ελληνικού ομολόγου εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά.
Οι αποδόσεις του Ισπανικού και του Ελληνικού ομολόγου εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά.

NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page