top of page

Θετική χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αμερική...αρνητική στην Ευρώπη

Αντίθετες πορείες ακολούθησαν οι χρηματιστηριακές αγορές σε Η.Π.Α. και Ευρωζώνη.

Wall Street

Η εβδομάδα που μας πέρασε, είχε ως κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο τις αυξημένες διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και τις αγορές ομολόγων.


Από πλευράς ειδησεογραφίας δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο. Η Fed διατήρησε (όπως αναμενόταν) τα επιτόκια στα υψηλά επίπεδα 20 και πλέον ετών και πιο συγκεκριμένα στο εύρος 5,25% με 5,50%. Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, όσο ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο του 2% (πληθωρισμός Μαρτίου 2024: 3,5%) ο κεντρικός Τραπεζίτης κος Jerome Powell δεν πρόκεται να προχωρήσει σε μείωση του κεντρικού επιτοκίου. Η πρόβλεψη την οποία έχουμε κάνει, είναι ότι θα προχωρήσει σε μία τουλάχιστον μείωση επιτοκίου, λόγω της πίεσης που ασκείται από τον Λευκό Οίκο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.


Στην Ευρωζώνη αντίθετα, αναμένεται μείωση των επιτοκίων εντός της χρονιάς, καθώς η Eurostat προβλέπει ότι ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή στο 2,4%.


Η ανάπτυξη στην ζώνη του Ευρώ είναι αναιμική και από την στιγμή που η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2%, θα προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να τονώσει τις οικονομίες της Ευρωζώνης.


O Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε ελαφρώς θετικά παραμένοντας πάνω από τις 1.450 μονάδες
O Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε ελαφρώς θετικά παραμένοντας πάνω από τις 1.450 μονάδες

Το euribor (επιτέλους) πέφτει


Το euribor τριμήνου που αποτελεί κομβικό επιτόκιο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη ξέφυγε από την ζώνη του 3,90% με 4,00% και έκλεισε στο 3,82%. Αποτελεί μια μικρή ανακούφιση η απομάκρυνση από το threshold του 4% και ελπίζουμε να συνεχιστεί η πτωτική πορεία για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που είδαν τα επιτόκια των δανείων τους να εκτοξεύονται τα τελευταία δύο χρόνια.


Στα ομόλογα τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με το Αμερικανικό 10ετές να ξεπερνάει το 4,5% και το αντίστοιχο Γαλλικό να πλησιάζει το 3%.


Η διαφορά μεταξύ του Ελληνικού δεκαετούς και του αντίστοιχου Ισπανικού αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης
Η διαφορά μεταξύ του Ελληνικού δεκαετούς και του αντίστοιχου Ισπανικού αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης






NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page