Τα χρηματιστήρια διόρθωσαν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα
Η τελευταία εβδομάδα ήταν έντονα πτωτική, ειδικά για την Wall Street, με υψηλές διακυμάνσεις.
Οι επενδυτές δεν είδαν με καλό μάτι τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve που διεξήχθει τον Μάρτιο όπως επίσης και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Και στις δύο περιπτώσεις το συμπέρασμα είναι το ίδιο...οι μειώσεις των επιτοκίων θα αργήσουν να ξεκινήσουν...και όπως έχω αναφέρει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, το θεωρώ απολύτως δικαιολογημένο.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων πέτυχαν την μείωση του πληθωρισμού από τα δυσθεώρητα διψήφια ύψη που είχε φτάσει το 2022, αλλά ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του 2% ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρωζώνη. Αντιθέτως φαίνεται να επιμένει, ειδικά στις Η.Π.Α., όπου τους τελευταίους δύο μήνες αυξήθηκε φτάνοντας το 3,5%.
Η Ευρωζώνη βρίκεται πιο κοντά στον στόχο του 2% καθώς η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού έδειξε 2,4% (Μάρτιος).
Οι Κεντρικές Τράπεζες στις δύο όχθες του Ατλαντικού δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια τους και για τρεις επιπλέον λόγους...η σφιχτή νομισματική πολιτική δεν επηρέασε αρνητικά ούτε την ανάπτυξη, ούτε την ανεργία ούτε τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η χθεσινή συνεδρίαση
Πάμε τώρα και στην χθεσινή πτώση που είχαμε στην Wall Street... ο δείκτης S&P 500 έπεσε 1,46% και ο Dow Jones 1,24%...οι αναλυτές θεώρησαν ότι η πτώση οφείλεται στα μειωμένα αποτελέσματα των Τραπεζών που ανακοίνωσαν η Wells Fargo και η Citibank...αυτή η είδηση δεν είναι "φρέσκια" ούτε κάτι καινούργιο, καθώς είναι αναμενόμενο φέτος οι Τράπεζες να μην έχουν τα υπερκέρδη του 2023 καθώς τα έσοδα από τόκους θα μειωθούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κατάρευση της κερδοφορίας.
Για παράδειγμα την εβδομάδα που μας πέρασε η μεγαλύτερη Τράπεζα των Η.Π.Α., η JP Morgan Chase Bank, ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα α' τριμήνου 2024 με τα έσοδα να αυξάνονται 11% και την κερδοφορία κατά 6,3%.
Επίσης μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Μέση Ανατολή. Θεωρώ ότι ακόμα και εάν ξεσπάσει πολεμική σύγκρουση μεταξύ των Η.Π.Α. και του Ιράν οι επιπτώσεις θα είναι παροδικές. Η μόνη περίπτωση να επηρεαστούν αρνητικά οι Δυτικές οικονομίες από μια τέτοια πολεμική αναμέτρηση είναι να επιβάλλουν οι χώρες του Κόλπου εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου.
Συμπέρασμα
Αναφέροντας τα παραπάνω, αυτό που θέλω να τονίσω είναι, ότι θεωρώ απόλυτα φυσιολογική την διόρθωση των δύο τελευταίων εβδομάδων. Δεν ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο crash στις αγορές και παραμένω αισιόδοξος...όσο η κατανάλωση είναι υψηλή και όσο οι επενδύσεις παγίων αυξάνονται, τόσο θα βελτιώνονται και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων.
Πάμε τώρα να δούμε και τις εβδομαδιαίες αποδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών, όπου θα παρατηρήσουμε ότι μπορεί στις περισσότερες αγορές να είχαμε πτώση, στην Ελληνική όμως είχαμε άνοδο. Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 1.400 μονάδες, παρά την πτώση της Παρασκευής κατά 1,12%.
Στις αγορές ομολόγων είχαμε άνοδο των αποδόσεων στις Η.Π.Α., με το δεκαετές να ξεπερνάει το 4,50%, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να απομακρύνεται προς το τέλος της χρονιάς η μείωση των επιτοκίων. Προσωπικά θεωρώ ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έχουμε από την Fed μία κίνηση μείωσης επιτοκίου.
Στα ομόλογα της Ευρωζώνης δεν ειχαμε σημαντικές διακυμάνσεις, καθώς αναμένεται ότι από το καλοκαίρι η ΕΚΤ θα ανοίξει τον κύκλο των μειώσεων. Όσον αφορά το euribor τριμήνου, την Παρασκευή επανήλθε πάνω από το 3,90%.
Comentários