top of page

Τα υψηλά επιτόκια ολοκληρώνουν την αποστολή τους

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα πρώιμα στοιχεία της Eurostat, θα πέσει στο 2,4%.

Η αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων βοηθάει σημαντικά στην πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης
Η αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων βοηθάει σημαντικά στην πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης

Η άνοδος των επιτοκίων από το -0,5% στο 4% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών τιμών των ορυκτών καυσίμων, βοήθησε τα μέγιστα στην επάνοδο του πληθωρισμού σε φυσιολογικά επίπεδα.


Ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι μάλλον θα επιτευχθεί πολύ γρήγορα χωρίς να μπει σε βαθιά ύφεση η οικονομία.


Ταυτόχρονα η μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων τον τελευταίο μήνα αποτελεί προάγγελο καλών ειδήσεων στον δρόμο προς την εξομάλυνση των επιτοκίων μέσα στην επόμενη χρονιά.


Από την άλλη βέβαια το euribor τριμήνου παραμένει σε υψηλά 15ετίας καθώς έκλεισε για μια ακόμη εβδομάδα μια ανάσα από το 4% και πιο συγκεκριμένα στο 3,96%. Το euribor εξαμήνου έκλεισε στο 4%.


Το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο έκλεισε κοντά στο 3,5% συνεχίζοντας την πτώση του...παρόμοια εικόνα είχαμε και στα δεκαετή ομόλογα της ευρωζώνης και των Η.Π.Α.

Το Γαλλικό δεκαετές ομόλογο έπεσε κάτω από το 3%, ενώ το Αμερικανικό πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς στο 4%
Το Γαλλικό δεκαετές ομόλογο έπεσε κάτω από το 3%, ενώ το Αμερικανικό πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς στο 4%

Στις αγορές μετοχών συνεχίστηκε η άνοδος και πλέον όλα δείχνουν ότι πάμε για ένα πολύ δυνατό φινάλε του 2023. Ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 1,70% πλησιάζοντας στις 1.300 μονάδες και η ετήσια απόδοση του έφτασε στο 37,68%.


Ο Γερμανικός Δείκτης DAX απέχει μόλις 30 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του (16.427 μονάδες) κλείνοντας την εβδομάδα στις 16.397 μονάδες.

Ο Αμερικανικός S&P 500 πλησιάζει σε ετήσια απόδοση το +20%
Ο Αμερικανικός S&P 500 πλησιάζει σε ετήσια απόδοση το +20%

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε θετικές ειδήσεις στις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις αγορές καθώς σύμφωνα με τα διεθνή και τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει unofficial διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.


Σε περίπτωση που έχουμε λευκό καπνό από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών, θεωρώ ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα το αποτιμήσουν πολύ θετικά.


Τέλος η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's. Βέβαια οι αναβαθμίσεις αυτές δεν λύνουν δια μαγείας το πρόβλημα χρέους της χώρας μας καθώς πρέπει να συνδυαστεί με ποσοτική μείωση του δημοσίου χρέους.




NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page