top of page

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25%

Ξεκίνησε η νομισματική χαλάρωση ή ήρθαν για να μείνουν τα υψηλά επιτόκια;


euribor

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να προβεί σε μείωση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%.

Τα επιτόκια όπως διαμορφώθηκαν μετά την απόφαση της ΕΚΤ
Τα επιτόκια όπως διαμορφώθηκαν μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Το euribor τριμήνου που αφορά εκατομμύρια δανειολήπτες στην Ευρωζώνη έκλεισε στο 3,76%, ένα επίπεδο που έχει να δει από πέρυσι το καλοκαίρι...ελπίζουμε να μειωθεί και άλλο μέσα στην χρονιά για να ανακουφιστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Το μέσο επιτόκιο χορηγήσεων σε νέα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητο τον Απρίλιο, στο 5,2% και 3,8% αντίστοιχα.


Οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και πιο συγκεκριμένα αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,50% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.


Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.


Η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης πρέπει να χαλαρώσει και άλλο προκειμένου οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταγωνιστούν με καλύτερους όρους στις παγκόσμιες αγορές καθώς βλέπουμε ότι οι Η.Π.Α. και η Κίνα έχουν μπει σε ένα διαγωνισμό επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων προς τις δικές τους επιχειρήσεις.


Πως υποδέχτηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές την απόφαση της ΕΚΤ


Οι χρηματιστηριακές αγορές είδαν θετικά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας αλλά προβληματίστηκαν από τα σχόλια της Προέδρου κας Κριστίν Λαγκάρντ, τα οποία σαφώς υπονόησαν ότι θα αργήσει η επόμενη μείωση επιτοκίων.


Στην Αμερική τα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά ακολουθώντας την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων.


Ο Γενικός Δείκτης στην Ελλάδα έκλεισε θετικά την τρέχουσα εβδομάδα μετά την μεγάλη πτώση άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων που έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα.


Τα νέα όσον αφορά την ανάπτυξη ήταν πολύ ενθαρρυντικά καθώς η Ελληνική οικονομία έκλεισε στο +2,1% το α' τρίμηνο του 2024. Ο ρυθμός αναμένεται να ενισχυθεί στα επόμενα τρίμηνα καθώς από τον κλάδο του τουρισμού αναμένονται φέτος έσοδα ρεκόρ που μπορεί να προσεγγίσουν τα 22 δις ευρώ.


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στο +1,85% με απόδοση από την αρχή του έτους 15,59%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στο +1,85% με απόδοση από την αρχή του έτους 15,59%

Ομόλογα


Στις αγορές ομολόγων επικράτησε ησυχία και την τρέχουσα εβδομάδα με τις διακυμάνσεις να είναι από μικρές έως ανύπαρκτες.


Το Αμερικανικό 10ετές έκλεισε κάτω από το threshold του 4,5% ενώ το Γαλλικό παρέμεινε πάνω από το 3%.


Το Ελληνικό δεκαετές παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα
Το Ελληνικό δεκαετές παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα

Comentários


NKDI0290_edited.jpg

Λίγα λόγια για μένα...

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page